Heb je de vereiste kappersdiploma's en ben je momenteel nog in dienst bij een kapperszaak? Dan kan, zeker als je al langer voor een baas werkt, het aantrekkelijk zijn om een eigen kapperszaak te beginnen. Want wat is er leuker en dynamischer dan je eigen kapperszaak te beginnen en te genieten van de vrijheid van zelf ondernemen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar zelf een kapsalon beginnen vereist echter wel een doordachte aanpak. Waar je als startend ondernemer op moet letten wanneer je een eigen kapperszaak begint, lees je in dit blog.

Zoek een geschikte locatie om je kapsalon in te huisvesten

Een van de meest basale zaken die je in een vroegtijdig stadium moet regelen bij het opstarten van een eigen kapperszaak, is de locatie waar je je salon wilt vestigen. Wil je in de beginfase geen onnodige risico's lopen, dan is het aan te raden om eerst een kapperszaak aan huis te beginnen. Zo bespaar je een hoop kosten, want je hoeft dan geen apart pand te kopen of te huren. Mocht het runnen van een eigen kapperszaak je uiteindelijk toch niet bevallen, dan zit je niet opgescheept met de kosten van een huurpand of met hypotheekkosten. Een bijkomend voordeel van een zaak thuis, als je daarvoor ruimte over hebt, is dat je na je werk snel thuis bent en je de ruimte lekker gezellig kunt inrichten conform de rest van je woning.
Naast een ruimte voor je kapsalon heb je als beginnend zelfstandig kapper uiteraard ook spullen nodig om je kapperszaak in bedrijf te kunnen nemen. Denk hierbij aan meerdere goede kappersstoelen, knipgereedschap, trimmers, spiegels, wasbakken, een kassa, een koffieautomaat voor de service, een toonbank, et cetera. Begin tijdig met het verzamelen van de inboedel voor je kapperszaak en de benodigde apparatuur, zodat je op de geplande datum open kunt en ook spullen kunt kopen op het moment dat ze in de aanbieding zijn. Overweeg, als je op de investeringskosten wilt besparen, om goede tweedehands spullen te kopen. Je kunt dan fiks bezuinigen in de altijd lastige opstartfase die nieuwe bedrijven doormaken.

Inschrijven bij de KvK & een eigen bankrekening

Een van de eerste stappen die je moet ondernemen bij het starten van een eigen kapperszaak, is je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) van belang. Open ook direct een zakelijke bankrekening en zorg dat je over de benodigde vergunningen en verzekeringen beschikt. Zo heb je de basis gelegd om als ondernemer te beginnen.
Verder moet je natuurlijk voor p.r. zorgen. Begin daarom ruim op tijd met het (laten) ontwerpen van een goede website, het maken van flyers, een Facebookpagina en soortgelijke p.r. om jouw kapperszaak onder de aandacht van potentiële klanten te brengen.

Delen